Home About Us Historiek

Historiek van het CODA-CERVA

Het ontstaan van het CODA-CERVA is het gevolg van een samenloop van omstandigheden in het eerste decennium van vorige eeuw. Gedurende enkele dagen werd in de quarantainestallen van de haven van Antwerpen een kudde Zeboe's uit India ondergebracht die besmet waren met runderpest.

Wanneer, enige tijd later, dezelfde stallen dienden voor het onderbrengen van Amerikaanse fokrunderen, ontstond een nieuwe, zeer hardnekkige vlaag runderpest. Veertig jaar nadat de ziekte volledig van de Europese bodem was verdwenen, maakte de runderpest in 1920 een grote comeback in onze contreien.

NIDO -UKKEL- 1938

 

Dit ongelukkige voorval toonde duidelijk aan hoe noodzakelijk een Belgisch laboratorium bleek te zijn, dat in staat was om snel diagnoses te stellen. Om de gezondheid van de dieren en bijgevolg ook de volksgezondheid te kunnen waarborgen, was de oprichting van een dergelijk laboratorium noodzakelijk en werd het in 1930 dan ook realiteit ; in 1957 werd dit laboratorium NIDO (Nationaal Instituut voor Diergeneeskundig Onderzoek) genoemd. Tervuren 1976


Van zijn kant vindt het ISO (Instituut voor Scheikundig Onderzoek ) zijn oorsprong in een laboratorium dat in 1912 werd opgericht binnen het departement Economie van het Belgische Congomuseum. Dit laboratorium werd in 1928 bij K.B. bekrachtigd als ‘Laboratorium voor scheikundig en onialogisch onderzoek van Belgisch Congo' binnen het Ministerie van Koloniën.

 

Haar activiteiten waren vooral gericht op het voornamelijk scheikundig onderzoek van grondstoffen van de kolonie.

Tervuren 1976

 

Na de onafhankelijkheid van Congo werd het laboratorium ondergebracht bij de Directie voor landbouwkundig onderzoek van het Ministerie van Landbouw . Haar missie bevatte de studie naar agrochemische problemen en sinds de jaren 70 werd daaraan de leefmilieuproblematiek toegevoegd.

 

 

In 1997 fusioneerden het Nationaal Instituut voor Diergeneeskundig Onderzoek (NIDO) en het Instituut voor Scheikundig Onderzoek (ISO).


Directeur René Willems - 1951

Het is uit dit huwelijk dat het CODA-CERVA is geboren, dat vandaag vier operationele directies groepeert, met name: "Virale ziekten", "Bacteriële ziekten", "Interacties en bewaking" en "Chemische veiligheid van de voedselketen".

 

historiek CODA-CERVA